Rendezvény DJ-t keresel a nagy napotokra?

Vajon biztonságos megoldás, ha az esküvő napján egy általatok összeállított zenelistáról, esetleg bérelhető zenegépről vagy csak egy laptopról, internetről megy a zene?

 

Természetesen az anyagiak is jelentősen befolyásolják a döntést. Emlékeztetőül egy komoly Dj munkadíja 189.000,-Ft-tól kezdődik.

Bérelhető zenegép.

Sok féle csomagban bérelhető zenegép. Van aki fényeket, hangfalakat is szállít hozzá, előre telepítik. Vidéki helyszínen a szállítási költségét pluszban felszámolják, melynek a díja kb. 70.000,-Ft-tól kezdődik.

Esküvőn nem igazán tudom elképzelni, jobb ha van hangulatfelelős, aki tudja mi kell a népnek, tudja melyik dal mire épül fel, hogy a kiváló hangulat kialakulhasson.

A zenegép bejelentési kötelezettsége az Artisjus felé kötelező, így jogdíj fizetés is fennáll.

Internet, saját laptop (Youtube, Spotify). 

Esküvőtökön kizárólag saját laptoppal, arra előretelepített zenékkel, esetleg internet kapcsolattal Youtube, Spotify-ról szeretnétek zenéket lejátszani? Esetleg bérelt hangosítást vennétek igénybe? Ez ís szépen is hangzik, de mi is vele a probléma?

Youtube, Spotify-ról lejátszott zenék után is kell jogdíjat fizetni, melyet az Artisjus felé kell bejelenteni és a díjat megfizetni.  A zenegépes gépzenei szolgáltatás a vendégek számára magasabb értékű, ezért a szerzői jogdíja is magasabb, mint a hagyományos rádiós vagy például CD-lejátszós zeneszolgáltatás esetén. A zene lejátszása után a jogdíjakat mindig a lejátszó eszközt tartalmazó helyiség (étterem, stb.) üzemeltetője köteles megfizetni, mert ebben az esetben ő a zenefelhasználó, ez független attól, hogy ki a zeneszolgáltató eszköz tulajdonosa.

Természetes azonban, hogy a zenegép készítője is fizet jogdíjat azért, ha a zeneszámokról másolatot készít a zenegépében, pl. annak merevlemezén. Mivel laptopot használsz és biztosan tárolsz is rajta zenét, ezért még egy további szabályt is fegyelembe kell venned.

A laptopodon vagy egyéb hanghordozón tárolt zenéid, melyek másolatok, kizárólag otthoni lejátszásra megengedett. A másolatokat minden esetben, mint ahogy mi Dj-k is tesszük, jogosíttatjuk a MAHASZ-nál, melyért fizetünk, nem is keveset. Ahhoz, hogy TI is jogtiszták legyetek és ne érjen benneteket váratlanul, ha a NAV és a MAHASZ ellenőrei megjelennek a helyszínen, vagy épp utólag, a helyszínt ellenőrizni és úgy döntenek (ami persze törvényileg megengedett) kíváncsiak lehetnek a zeneszolgáltatótokra is.

Ha te nem vagy jogtiszta, azaz másolt zenéket tárolsz a lejátszódon és ezt nyilvános helyen teszed és abból bármilyen zenét lejátszol, akkor az esetben a büntetés zeneszámonként 400,-Ft/db. Ezer darab biztosan lesz a gépeden (ha nem több), ami kapásból 400.000,-Ft, ezt később kell majd megfizetned. A helyszínen az esemény időpontjában azonnal lefoglalják a hanghordozókat és feljelentenek. Ha feljelentenek, általában a bíróságon végződik 2 év felfüggesztett börtönnel. Ez a törvényi rendelkezés nem csak a Dj-re vonatkozik, hanem mindenkire!

Tudom, csúnyán hangzik, és azt hiszitek, magunkat akarjuk tukmálni! Nem! kizárólag segíteni szeretnék. A következőt tedd, ha nem akarsz Dj-t fogadni, akinek minden szükséges engedélye meg van. Itt jön a posztom legelején feltett kérdés újra, hogy vajon biztonságos és megéri kockáztatni? Szerintem nem!

Tanácsom a következő. Alapos mérlegelés után is jobb szakemberre bízni a nagy napotok, még akkor is ha kicsivel többe kerül. Ha összeadjátok a jogdíjakat a zenegép bérlést, a ceremónia hangosításának és a bérelt eszközök a díját, akkor szépen lassan ott leszel az említett Dj alapdíjánál. Pakolhatsz a rendezvénye lőtt, alatt és után, ha mindezt magad oldasz meg.

Ha mégis belevágtok a lehetetlen küldetésbe akkor a Mahasznál kezdeményezd a zenéid jogosítása ITT: http://www.mahasz.hu/djknek Alkalmanként a jogosítás összege: 9 283 Ft + áfa / helyszín / nap (bruttó 11 789 Ft). Ezt átutalod nekik és ezzel a lépéssel minden gondot megelőzhetsz, és nem kell aggódnod, ha nyilvános helyen, lesz a rendezvényed, még akkor is, ha az zártkörű. Ez az összeg a esküvő teljes összegének a töredéke.

Alkalmanként a  jogosítás menete:

A felhasználó köteles a rendezvény időpontját megelőző legkevesebb három munkanappal korábban benyújtani az engedélykérelmet, ezzel egyidejűleg megfizetni a jogdíjat!

  1. Regisztráció a www.mahaszjogdij.hu weblapon.
  2. Jogosítások/Új jogosítás/Dj – alkalmanként a jogosítás menü pont alatt adatok, helyszín megadása.
  3. Többszörözési lista feltöltése (adatszolgáltatás)

FONTOS! A felhasználó a felhasználási igény benyújtásával és a jogdíj megfizetésével egyidőben köteles Excel táblázatban részletes adatszolgáltatást nyújtani a birtokában lévő összes olyan többszörözött hangfelvételről, a melyek az adott helyszínen és időpontban a birtokában lesznek. (Tehát ez nem játszási lista!)

  1. E-mailt küldünk a befizetendő jogdíj mértékéről
  2. A jogdíj befizetése:

Befizetéskor a megjegyzés/hivatkozás rovatban fel kell tüntetni a www.mahaszjogdij.hu oldalra történő belépéshez használt pontos felhasználónevét!

Az összeg befizethető: utalással (OTP Bank 11713005-20413435), bármely OTP bankfiókban személyesen, Mahasz irodában személyesen (kizárólag előzetes időpont egyeztetés alapján! T: 06 1 391-4200 vagy info@mahaszjogdij.hu)

Az összeg beérkezése, az adatok és az adatszolgáltatás leellenőrzése után számlát állítunk ki, melyet elektronikusan és/vagy postán megküldünk. Ez igazolja a jogosultságot.

Remélem tudtam segíteni. Ha bármilyen kérdés van, lenne akkor nagyon szívesen, akár privátban is segítek.

Categories:

2023 - FOGLALT IDŐPONTOK